Hurtighetstrening
Lesetid: 5-7 min

Hurtighetstrening for fotballspillere

Hurtighet har blitt en sentral del av den moderne fotballen. Forskning og målinger viser at spillere på toppnivå sprinter betydelig mer enn tidligere (Dellal, A., Wong, D., 2010). Som toppspiller må du kunne sprinte på høy intensitet og gjentatte ganger. Avstanden på sprintene varierer stort fra posisjon til posisjon (Dellal, A., Wong, D., 2010). Det er samtidig lett å gå seg vill når flere selvutnevnte hurtighetstrenere hevder de har suksessoppskriften. I denne artikkelen skal vi forklare litt hva hurtighet er, og hva det ikke er.

Hvor viktig er styrketrening?

Lesetid: 3-5 min

Det er viktig å huske på at fotball er en idrett som krever en kombinasjon av fysiske egenskaper, kombinert med teknisk, taktisk og mentale ferdigheter. Man kan ikke bli fotballspiller med å kun være i treningsstudio. Man blir god igjennom å være så spesifikk som mulig. Dette gjør man ved å tilbringe enormt mange flere timer på fotballbanen, i stedet for å trene i treningsstudio.

Det blir sagt at den viktigste ferdigheten for en fotballspiller er “tilgjengelighet”. Dette betyr at du er tilgjengelig for å kunne trene fullt og spille kamper. Hvis du er skadet, er du med andre ord ikke tilgjengelig, noe som gjør det svært vanskelig å bli god. Allerede her får man en pekepinn på hvordan styrketrening brukes riktig. Det er et middel for å holde deg skadefri og samtidig tåle mye trening. 
Det er i styrkerommet du kan hente de få prosentene du trenger for å ta spillet ditt opp enda noen hakk. Da tenker vi spesielt på å få bedre maksaksjoner på banen. Maksaksjoner er hurtigere sprinter, raskere vending, hardere skudd osv. 

Man deler styrketrening inn i tre deler.

1. Eksplosiv trening. Dette omhandler å utføre bevegelser svært hurtig. Poenget er å øke muskelfiberaktiveringen. Eksplosiv trening er viktig for å kunne produsere stor kraft, veldig hurtig. For eksempel sprint, hopp og raske retningsforandringer.

2. Maksstyrke omhandler å tvinge kroppen til å fyre av alt av eksplosive muskelfiber for å få vektene/motstanden opp. Her vil man løfte tunge vekter, noe som gjør at hastigheten på bevegelsen/løftet går ned. Dette er gunstig for at musklene skal kunne produsere større kraft.

3.  Utholdende styrke handler om å kunne produsere kraft flere ganger etter hverandre. For å trene slik, går man ned på belastning og trener med mange repetisjoner.


mer kommer… (under utarbeiding)